30 éves az IRC (Internet Relay Chat)!Idén nyár végén, pontosabban augusztusban lett 30 éves az IRC (Internet Relay Chat), ami a DumaNet Chat motorjául is szolgál. De mi is az az IRC? Lényegében egy olyan kommunikációs szolgáltatás (szerver - kliens alapokon) mely elméletben korlátlan csevegő valós idejű szöveges társalgását teszi lehetővé. A gyakorlatban persze azért vannak korlátok. :) A ma is ismert IRC alapjai, létrejötte egy bizonyos Jarkko Oikarinen nevéhez és a finn Oulu egyetemhez köthető, 1988 augusztusára datálható. Projektjének a célja a csoportos szöveges kommunikáció fejlesztése volt, kiváltva vele az egyetemen működő korábbi megoldásokat. Az első IRC hálózat finn egyetemek között jött létre, ami később más külföldi intézmények (USA) csatlakozásával nőtte ki magát az első nemzetközi IRC hálózattá. Mondhatni a mai IRC hálózatok ősévé. (IRC hálózat: egy vagy több IRC chat szerver összekapcsolódva). A felhasználók száma rohamosan nőtt, a szolgáltatás egyre népszerűbb lett és 1989 közepén megközelítőleg már 40 IRC szerver működött viágszerte. A gyors, valós idejű kommunikáció - mindez kevés adatorgalommal párosulva, ami abban az időben egyáltalán nem számított utolsó szempontnak - hamar ismertté és kedvelté tette. A sok szerver mellett idő közben megjelentek a különféle jobbnál jobb IRC alapú chat programok, és webes felületek, IRC-hez társuló szolgáltatások, botok, mint amilyen Neo is. Azonos gondolkozású, technikai témákra nyitott és fogékony fiatalok csoportjai számára lett a mindennapok része. Országokon, és kontineneseken átívelő szerverek útján létrejöttek a ma is ismert nagy hálózatok, mint pl: IRCNet, EFnet, DaLNet, stb.

Manapság az IRC alapú chat szolgáltatások kiegészülhetnek számos "járulékos" extra szolgáltatással (pl: fényképes adatlap, chates játékok, képfeltöltés és küldés, stb), de az alapjait még mindig ugyan az az idő közben (1993) szabványosított "IRC mag" adja. Jóformán minden eszközre és népszerű platformra, (operációs rendszer alá) létezik IRC chat program (kliens), legyen szó Windows, Linux, Android környezetről, vagy webes felületről (böngésző). Bár népszerűsége és ismertsége az alternatív közösségi portálok megjelenésével megfakult, a modern és új technikai megoldások megjelenésével majd azokkal kiegészülve -bár kissé talán elfogultan- bátran állíthatjuk továbbra is: a látszat ellenére sokkal több lehetőséget rejt magában, mint amit "első ránézésre" gondolhatnak sokan róla.

A DumaNet gyakolratilag egy kisebb, magyar viszonylatokban közepesnek mondható IRC hálózat jelenleg összesen hat (magyar és külföldi) egymáshoz kapcsolódó chat szerverrel, mely kiegészül webes kényelmi funkcókkal. A Csevegők tartózkodjanak bármely DumaNet IRC szerveren is (legyen az az irc.dumanet.hu vagy az irc.dumanet.com) az összekapcsolások (linkek) révén mindenki 'ugyan azokat' a szobákat, Csevegőtársakat láthatja valós időben. Csevegőink nagy része úgy DumaNetezik, hogy nincs is feltétlen annak ismeretében, hogy voltaképpen IRC szervereken kommunikálnak egymással. Ezzel a kis összefoglalóval, rövid történetének Számotokra való ismertetésével szeretne a DumaNet tisztelettel adózni az IRC első 30 éve előtt :) egyben talán sikerül felkelteni náhányatok kíváncsiságát az IRC világa iránt.

További részletek, témával összefüggő érdekességek
:

  • IRC (angol WikiPedia): Klikk IDE
  • Jarkko Oikarinen oldala a WikiPedián: Klikk IDE
  • A finn Oulu egyetem jubileumi megemlékezése: Klikk IDE
  • Az összefoglaló Cartman tollából származik, aki a leíráshoz részben felhasználta az angol Wikipedia anyagát is.