DumaLap | E-mail: ujsag@dumanet.hu | BELÉPÉS A CSEVEGÉSHEZ:

A privizés

Miért nem reagálnak a privát megkeresésekre? Ez a rövid bejegyzés talán segít megérteni!


Az alábbi írás nem azért született, hogy bárkit megsértsen és mindenre van ellenpélda, így az alábbi felsorolásra is! Nem vagyunk egyformák! Fogadd el, hogy mindenki másképp csinálja!;) Ennek a bejegyzésnek ez az egyetlen célja!

Te is gyakran kapsz zavaró priviket és nem érted miért? Esetleg szeretsz másokat leprivizni és gőzöd sincs miért nem írnak vissza? Van aki azt feltételezi, hogy mindenki szeret privizni vagy ha valaki szeret privizni, biztosan mindenkivel, de ez nem így működik! Nagyon sok ember nem szeret privizni, esetleg csak azokkal, akiket már a közös szobákból ismer, szimpatikusnak talál.
Persze olyan is van, hogy valaki senkivel!
Van aki bizonyos tartalmakat keres csak, legyen az korhatáros vagy épp társkeresés.
Arra is van példa, hogy valaki konkrét elhatározással jön a csetre és van egy elképzelése, hogy kikkel szeretne privizni. A társkeresésnél vagy egy konkrét elhatározásnál, akár a kor, lakhely, nem vagy egyéb részletek is számíthatnak, így nem csoda, hogy rengeteg olyan megkeresést is kapunk, ami nem biztos, hogy nekünk van szánva és ettől zavarónak is érezhetjük.
A legfontosabb, hogy megértsük és elfogadjuk, hogy mindenki más okból lép be egy csetre, keresi fel a közösségi oldalakat!
Nem mindenki akar barátkozni, ahogyan nem mindenki keres valamihez partnert és felejtsük is el azt, hogy mindenki az ellentétes nemet keresi, mert ez sem igaz. Ráadásul barátkozni, beszélgetni, hülyéskedni, igazából nem is azon fog múlni, hogy a másik fél melyik nemhez tartozik, mennyire lakik tőlünk messze vagy épp hány éves. Nyilván előfordul, hogy valakinek egy szimpla beszélgetéshez is fontosak ezek a részletek, számára valami miatt fontosak ezek egy beszélgetéshez!

Ahány ember, annyiféle!

Tehát érdemes a közös felületeken tisztázni, hogy a másikat egyáltalán érdekli egy privát beszélgetés velünk és amennyiben igen, az elején megkérdezni, hogy milyen témában vagy tartalommal szabad kezdeményezni irányába a beszélgetést, jobban mondva milyen céllal van itt, ha azt akkor még nem tudjuk! Ez a legtöbb amit tehetünk, hogy ne legyünk mások számára zavaróak és minket se zavarjanak olyan tartalmakkal, amire nem vagyunk vevők!

Jó privizést, csevegést mindenkinek!

Mit ne kérdezz:

1. Hogy hívnak?
Miért akarod tudni a nevem, ha nem is akarok privizni? Soha nem is beszéltünk és fogalmam sincs ki vagy! Látod a nickem, én választottam magamnak, nem elég? Hidd el, bőven elég!

2. Lány/Fiú vagy?
Jogos kérdés lenne, ha azért lennék itt, hogy társat találjak, de ha nem, akkor teljesen mindegy, ráadásul nem is biztos, hogy szeretnék veled privátban beszélgetni!

3. Honnan?
Miért kérdezed? Randizni akarsz? Mert én biztosan nem! Esetleg csokit szeretnél küldeni? Akkor átgondolom! De viccet félretéve, előbb érdeklődj, mert a kiszemelt személy nem biztos, hogy szeretne veled csevegni és ne ezzel kezdeményezz egy privát beszélgetést!

Hogyan ne viselkedj privátban:

1. Ne akard a másikra erőltetni, hogy te jobban tudod kicsoda, hogyan gondolkozik, mit akar és milyen ember, hiszen nem is ismered, de így nem is fogod!

2. Ne akarj mindenáron erotikus témát feszegetni, a másik nem feltétlenül szeretne ilyesmivel indítani egy privát beszélgetést és neked se kellene, hiszen erre sok olyan oldal van, ami ezen igényeid célozza meg, de ez pont nem olyan cset! Esetleg használd a #vadvagyak szobát vagy keress fel egy olyan szolgáltatást, ahol biztosan azt kapod, amit keresel!

3. Ne dobj rögtön fényképet magadról, főleg intim képet ne! Egyrészt udvariatlanság, másrészt kéretlen spam, harmadrészt pedig, a másik fél nem biztos, hogy kéri, vevő erre, miért terheled vele? Esetleg érdeklődd meg, hogy kéri vagy sem, ha pedig a válasz egy határozott nem, akkor fogadd el és ne erőltesd!

4. Fogadd el, ha valaki nem akar privizni! Ne sértegess senkit, csak mert nem akar veled beszélgetni! Akkor sem, ha másokkal szívesen privizik! Mindenki el tudja dönteni, hogy kivel akar és kivel nem akar beszélgetni. Tartsd tiszteletben mások döntéseit!

5. Ne várd, hogy a másik szórakoztatni fog és folyamatosan érdekessé fogja tenni a privit! Főleg akkor ne, ha te kezdeményeztél! Ráadásul te se kifejezetten arra pályázz, hogy ez valamiféle vidámpark. Ha túl sok hahótázást erőltetsz, azt hamar meg lehet unni! A humor is csak mértékkel jó!

6. Hanyagold a sok sírást, panaszkodást, nyafkodást, ha nem vagy a másik személlyel olyan viszonyban, hogy ezt megteheted! A másik fél nem szemetesláda és nem biztos, hogy vevő erre, akkor se, ha udvarias és meghallgat! Nem azért van ott, hogy mások panaszát hallgassa és erre pazarolja el az idejét! Ha kölcsönös, az rendben van, de mindig tartsd szemelőtt, hogy nem kell másnak cipelni a terheid, neki is értékes az ideje!

7. Ha idegen, ne kezeld úgy, mintha a haverod lenne, hiszen nem is ismered még és csak azért, mert a neten közvetlenebb érzés csacsogni, még nem biztos, hogy privátban is lehetsz annyira közvetlen valakivel, mint ahogy szeretnél! Maradj udvarias és ismerd meg a másik ember határait!

8. Ne kérj felesleges adatokat! Nem a KGB vagy, ne akarj adatlapot lekérni a másikról! Az olyan adatok, mint a kor, lakhely, kinézet, családi állapot és egyéb ilyen infók, egy beszélgetésen belül is ki tudnak derülni, erőlködés nélkül, ha a másik fél magától mesél neked. Ha nem... Nos akkor hiába kérdezel ilyesmit, nem fogsz választ kapni vagy nem fogsz őszinte válaszokat kapni! Hagyd, hogy magától kialakuljon egy olyan beszélgetés, ahol a másik félről megtudsz személyesebb adatokat és ne akard listázva lekérni. Mivel a DumaNet nem társkereső, a társkeresés nem általánosan elfogadott a felhasználók között és ha ezt nem veszed figyelembe, könnyen ott találod magad, hogy 20 priviből, 20 nem fog reagálni ezekre a megkeresésekre! Indíts egy beszélgetést előzményekkel, ha már tudod, hogy nagyjából milyen közös témával lehetne kezdeni! Hogyan? Beszélgess a közösben, váltsatok pár szót és érdeklődj!

9. Éva/Ádám vagyok, Mucsaröcsögéről, 33 éves és szingli, zöld szem, szőke haj, 180 cm magas vagyok és... És? És a bankszámlaszámod is le fogod írni kéretlenül? Nem kérdeztem ezeket rólad, nem ismerlek és egyáltalán miért írod ezeket le nekem? Engem nem érdekel! Ráadásul akkor mindenkinek csak bemásolod az adataid? Munkát keresel vagy miért adod le az önéletrajzod?

10. Ha túl sok nevet használsz, például naponta másikat, akkor az könnyen összezavarhat bárkit, amikor megkeresed privát! Nem kelt túl jó benyomást, ha tartósan szeretnél beszélgetni valakivel! Természetesen ez nem jelenti azt, hogy nem lehet nevet váltani, hiszen a DumaNet nem szabja meg és a nick ki tudja fejezni a hangulatod, kreatív gondolataid is, de ne úgy cseréld a neved, mint a fehérneműd, ha azt szeretnéd, hogy komolyan vegyék tőled a privát megkeresést!

UI: Ne legyél udvariatlan! Nem mindenki lesz erre vevő és lehet sokaknak inkább lesz taszító, mintsem vonzó! Ismétlem, habár a net egy közvetlenebb felület a kommunikációhoz, ez messze nem jelenti azt, hogy a másik fél nem egy ismeretlen ember számodra és nem érdemes egy ismeretlen emberrel úgy indítani egy új ismeretséget, mintha ezeréves haverok lennétek és megettétek volna már együtt a vasárnapi pörit, kenyérrel tunkolva!

Ha van mások számára a privizéssel kapcsolatosan tipped, trükköd, tanácsod, és szeretnéd megírni, ne fogd vissza magad és katt rá a DumaLap nickre! A téma: A privizés! - Itt is arra kérünk, hogy ügyelj a szóhasználatra!


Jogos kérdés, hogy akkor hogyan érdemes privit kezdeményezni, mivel érdemes kezdeni és mit tehetünk? Ha tudod a választ vagy van véleményed, elképzelésed, akkor írd meg ennek a bejegyzésnek a folytatását, hogy hogyan és mivel érdemes elkezdeni egy privát beszélgetést!

(A hosszabb bejegyzéseket, cikkeket, továbbra is a fent megadott e-mail címre kérjük! A DumaLap nick nem tud teljes cikkeket fogadni, csak egy-egy mondatot, megjegyzést, kiegészítést, idézetet!)
Extra okok, amiért esetleg nem írnak vissza:

- Bot - LINK
- A bnc, znc / az Irc egyéb rejtelmei Wiki - Mi az az IRC? illetve Wiki - Mi az a znc?
- A neve beragadt, bent van, de a személy nincs már ott, kiesett vagy nevet váltott!
- Dolgozik közben vagy egyéb elfoglaltságai vannak és nem tud reagálni!
- Az app, kliens fut, de a személy épp nem elérhető, máshol van dolga, felkelt a gyerek, megjelent a főnök és ehhez hasonlók! Esetleg elfelejtette, hogy fut a program.
- Épp beszélget valakivel és zavarod vagy csak a közösben szeretne csevegni!